معرفی کتاب “رباتها” نوشتۀ کارل چاپک
در این قسمت از زنگ هفتگی معرفی کتاب تکانه، به معرفی کتاب “رباتها” (عنوان اصلی: آر.یو.آر) نوشتۀ کارل چاپک، نویسندۀ اهل چک میپردازیم. کتابی که از اهمیتی خاص در تاریخ ادبیات علمی-تخیلی و به صورت خاص، ادبیات علمی-تخیلی با محوریت رباتها و انسان مصنوعی برخوردار است: در این کتاب برای اولین بار لغت “ربات” ابداع و برای توصیف موجودی دستساز بشر جهت خدمت به آن معرفی میشود!
چاپک این کتاب را در سال 1920 و در فاصلۀ زمانی بین دو جنگ جهانی که دنیا را ویران و برای همیشه دستخوش تغییراتی اساسی کردند، نوشت. بر خلاف باقی اکثر کتب ادبیات علمی-تخیلی، “ربات”ها نه به صورت رمان یا داستان کوتاه بلکه به صورت یک نمایشنامه در سه پرده و یک موخره نوشته شده است. چاپک در این کتاب با تاثیرپذیری از شرایط اروپای شرقی پس از جنگ، آیندهای را به تصویر میکشد که پیشرفت بشر با وجود تسهیل زندگیاش، میتواند برای بقایش به عنوان تهدیدی نیز به شمار رود.
لازم به ذکر است که ربات در این کتاب نه به عنوان موجود ساختۀ قطعات ماشینی، بلکه ساخته از مواد ارگانیک است و ردپای تاثیر چنین تعریفی از ربات را میتوان در “آیا آدممصنوعیها خواب گوسفند برقی میبینند؟” دید، که در هفتههای گذشته آن را معرفی کردیم.
مطالعۀ این اثر را به تمامی طرفداران ادبیات علمی-تخیلی پیشنهاد میکنیم.
مجله علم و فناوری تکانه یک مجله با رویکرد علمی و ترویجی است. این مجله هدف خود را ترویج دانش در میان عموم علاقمندان به علم و فناوری میداند و تلاش میکند با یاری جمعی از روزنامهنگاران علم با سابقه کشور به عنوان همکاران تحریریه خود، بتواند علاقمندان به جهان علم را با کمک علوم و فناوریهای نوین و به روشی جذاب از آخرین رویدادها و دستاوردهای دنیای علم آگاه سازد. دورههای آموزشی، رویدادهای علمی و ترویجی، نشستهای تخصصی در علومی مانند رباتیک، مکاترونیک، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، علوم شهروندی و… از سرفصلهای اصلی فعالیتهای مجله تکانه است.